Vad som gäller med förskottssemester vid uppsägning
INLEDNING
Att ha semester är en självklar rättighet för de flesta anställda i Sverige. Men vad händer om du har tagit ut förskottssemester och sedan avslutar din anställning – eller blir uppsagd? Måste du betala tillbaka? Gäller olika regler beroende på vem som säger upp vem?
I den här artikeln går vi igenom vad förskottssemester är, vad som händer med den vid uppsägning, och vad du som anställd bör tänka på för att undvika oväntade återbetalningskrav.
Vad är förskottssemester?
Förskottssemester innebär att du får ta ut betald semester innan du tjänat in den. Det är vanligt att arbetsgivare erbjuder förskottssemester till nyanställda, så att man inte behöver vänta ett helt år på att få betald ledighet.
Enligt semesterlagen har du rätt till 25 semesterdagar per år, men du tjänar in dessa under ett intjänandeår (vanligtvis 1 april – 31 mars). Om du börjar din anställning mitt i ett år har du alltså bara rätt till obetald semester – om inte arbetsgivaren beviljar förskottssemester.
Hur fungerar återbetalning av förskottssemester?
När du får förskottssemester registreras det i praktiken som ett skuldavdrag – alltså ett belopp du kan behöva betala tillbaka om du avslutar din anställning innan semestern är ”intjänad”.
Hur mycket du eventuellt ska betala tillbaka beror på:
- Antalet dagar du fått i förskott
- Din lön
- Om du själv sagt upp dig eller blivit uppsagd
- Om det gått mer än 5 år sedan du tog ut semestern
Undantag – när slipper du betala tillbaka?
Det finns särkilda omständigheter då du inte behöver betala tillbaka förskottssemester, här är de vanligaste fallen:
Anställningen avslutas på grund av arbetsbrist eller sjukdom
Har du blivit uppsagd av arbetsgivaren på grund av arbetsbrist, sjukdom eller annan omständighet utanför din kontroll, ska du inte återbetala förskottssemestern.
Fem år har passerat
Om det gått mer än fem år sedan du tog ut förskottssemestern, skrivs skulden av – även om du slutar frivilligt. Detta gäller enligt semesterlagen 29 §.
Om det finns kollektivavtal på din arbetsplats kan det finnas andra regler för hur återbetalningen eller avräkningen av beloppet ska göras. Det kan också finnas andra regler i ett enskilt avtal, så du behöver ta reda på vad som gäller för dig
Vad händer om du säger upp dig själv?
Om du själv säger upp dig innan fem år har gått, är det mycket möjligt att arbetsgivaren gör ett avdrag från din slutlön för att täcka det du är skyldig. Beloppet motsvarar då den lön du fick för de dagar som du inte hunnit tjäna in.
Exempel: Lena får 20 000 kr i månadslön och har fått fem dagars förskottssemester under sitt första år. Hon säger upp sig efter två år. Då kan arbetsgivaren göra ett avdrag på cirka 4 600 kr brutto från hennes slutlön.
Vad händer om du blir uppsagd?
Om arbetsgivaren säger upp dig (t.ex. på grund av omorganisation eller arbetsbrist) gäller undantaget – du behöver inte betala tillbaka förskottssemestern. Det anses oskäligt att du ska stå för den kostnaden när uppsägningen inte är ditt eget val.
Viktigt att tänka på som anställd
Här följer några tips som är bra att ha med sig:
- Fråga om det rör sig om förskottssemester eller betald semester när du anställs.
- Be om att få avtalet skriftligt – ibland står det i anställningsavtalet att semester utgår med förskott under första året.
- Planera om du funderar på att säga upp dig – ta reda på om du har en skuld för förskottssemester, så att du vet vad som dras från slutlönen.
- Tänk på femårsregeln – har du arbetat längre än så, ska du inte behöva betala tillbaka skulden.
Sammanfattning
Förskottssemester är en möjlighet för nyanställda att få betald ledighet direkt – men det innebär också en viss risk. Om du slutar inom fem år och själv säger upp dig, kan du bli återbetalningsskyldig. Blir du däremot uppsagd på grund av omständigheter utanför din kontroll, eller har arbetat längre än fem år, behöver du inte betala tillbaka.
Att ha koll på vad som gäller gör att du kan planera din ekonomi bättre, särskilt om du överväger att byta jobb eller står inför en uppsägning.
Osäker på vad som gäller för just din anställning?
Kontakta oss med din personliga fråga kring arbetsrätt och anställningsvillkor.