Ad Acta
Latin, uttryck för ”till handlingarna”. Innebär att skrivelsen eller inlagan läggs till de övriga handlingarna i akten utan någon vidare åtgärd från domstolens sida.
Logga in eller skapa ett konto för att få tillgång till alla funktioner hos Silbersky.se.
Vi har nu skickat ett mejl till dig med inloggningsuppgifter för att logga in på "Mitt konto".
Latin, uttryck för ”till handlingarna”. Innebär att skrivelsen eller inlagan läggs till de övriga handlingarna i akten utan någon vidare åtgärd från domstolens sida.
För att få kallas advokat krävs medlemskap i Sveriges advokatsamfund. För att bli medlem ska man ha en juristexamen och 3 års praktiskt juridiskt arbete. Innan Advokatsamfundet beviljar medlemskap får kollegor och domstolar som varit i kontakt med den sökande möjlighet att yttra sig om personens lämplighet. Personen måste också genomgå advokatexamen, en sex dagar lång utbildning som avslutas med muntlig tentamen. Alla blir inte antagna och dessutom kan man bli utesluten om man beter sig oetiskt. Se även Offentlig försvarare.
Handling som finns i akten och som ges ett nummer (aktbilagenummer). Handlingarna får aktbilagenummer i kronologisk ordning.
Tingsrätt – Hovrätt – Högsta domstolen.
Förvaltningsrätt – Kammarrätt – Högsta förvaltningsdomstolen.
En handling är allmän om den förvaras hos en myndighet och enligt särskilda regler anses inkommen dit eller upprättad där. Handlingen kan vara ett vanligt pappersdokument, men lika gärna en framställning som man kan läsa, lyssna på eller uppfatta på annat sätt med ett tekniskt hjälpmedel. Offentlighetsprincipen innebär att vem som helst får begära ut en allmän handling. Myndigheten ska då göra en sekretessprövning och handlingen ska lämnas ut om inte sekretess föreligger.
Den som på det allmännas vägnar väcker åtal och för ansvarstalan för brott som hör under allmänt åtal (se Allmänt åtal). Allmänna åklagare är riksåklagaren, överåklagare, chefsåklagare och kammaråklagare. Även extra åklagare och assistentåklagare är allmänna åklagare.
När en åklagare för ett åtal för ”det allmännas” räkning, det vill säga samhällets. Det här gäller nästan alla brott. Åtal väcks av allmän åklagare. Se även Enskilt åtal.
Ett anhållande är ett tillfälligt frihetsberövande av en person som misstänks för ett brott. Beslut om anhållande fattas av åklagare. Anhållande förutsätter att brottet är så pass allvarligt att det finns skäl för häktning eller att det krävs ytterligare utredning innan personen kan släppas fri. Se även Häktning.
Betyder att man lämnar in en ansökan till domstol (t.ex. en ansökan om stämning) eller väcker talan genom ett överklagande.
En uppmaning, t.ex. till en socialnämnd om att komma in med kompletterande utredning.
Om en part överklagar domen kan motparten överklaga domen även efter överklagandetiden. Motpartens överklagade kallas anslutningsöverklagande och måste ske inom en vecka efter överklagandetiden. Anslutningsöverklagande är inte självständigt vilket innebär att detta faller om den första parten återkallar sitt överklagande.
Anstånd innebär att man får ytterligare tid på sig t.ex. för att yttra sig, lämna in en handling eller betala en skuld.
Andel av kvarlåtenskapen efter en person som en arvinge har rätt till.
Färdigutbildad domare som ännu inte har ordinarie tjänst. Se även Hovrättsassessor och Kammarrättsassessor.
Fristad, uttryck för en flyktings möjlighet att här i landet få skydd mot förföljelse.
Samlad benämning på domar och beslut.
Att meddela en dom eller ett beslut muntligt i samband med en förhandling.
En handling där rätten antecknar bl.a. de tider en tilltalad har varit frihetsberövad i målet. Avräkningsunderlag bifogas brottmålsdomen.
Ett mål skrivs av när saken förfallit, t.ex. om överklagandet återkallas eller om en myndighet har omprövat sitt beslut till den klagandes fördel.
Lämna utan bifall, ogilla.
Ett mål eller ärende prövas inte på grund av formella skäl t.ex. på grund av att ansökningsavgift inte betalats i allmän domstol, den som klagar inte har klagorätt eller domstolen inte är rätt instans att vända sig till.