Uppsägning av anställd (personliga skäl)
499 SEKHär kan du upprätta en underrättelse till arbetstagaren och ett varsel till eventuell arbetstagarorganisation samt ett slutligt uppsägningsbesked.
Logga in eller skapa ett konto för att få tillgång till alla funktioner hos Silbersky.se.
Vi har nu skickat ett mejl till dig med inloggningsuppgifter för att logga in på "Mitt konto".
Här kan du upprätta dokument för att påkalla förhandling till en eller flera fackliga organisationer, så kallad förhandlingsframställan, och skapa ett eller flera uppsägningsbesked.
10-20 min att besvara frågorna
Möjlighet att upprätta flera dokument
Ladda ned i word/pdf
499 SEK
Nöjd kund-garanti
När det gäller uppsägning på grund av arbetsbrist i Sverige, är förfarandet strikt reglerat, främst genom Lag om anställningsskydd (LAS) och ofta genom kollektivavtal. Här är en utförlig beskrivning av rättsliga aspekter och processer som rör uppsägning på grund av arbetsbrist.
Saklig grund – Arbetsbrist är en saklig grund för uppsägning. Det innebär att arbetsgivaren inte har tillräckligt med arbete för att sysselsätta alla anställda.
Varsel – Arbetsgivaren måste först varsla de anställda och, där det finns, deras fackliga representanter om uppsägning på grund av arbetsbrist.
Förhandlingsskyldighet – Arbetsgivaren måste förhandla med de fackliga representanterna innan uppsägningar genomförs. Dessa förhandlingar kan leda till överenskommelser om turordning, eventuella avgångsvederlag, och andra relaterade frågor.
Turordningsregler – Vid uppsägning måste arbetsgivaren följa turordningsreglerna som fastställs i LAS eller i kollektivavtal. Generellt gäller regeln ”sist in, först ut”, men kompetens och andra faktorer kan också spela roll.
Uppsägningstid – Anställda har rätt till uppsägningstid enligt LAS eller enligt vad som avtalats i kollektivavtal eller individuellt anställningsavtal. Uppsägningstiden varierar vanligtvis mellan en och sex månader.
Omplaceringsplikt – Arbetsgivaren har en skyldighet att undersöka möjligheten till omplacering av den anställde inom företaget innan uppsägning genomförs.
Förtur till återanställning – Uppsagda på grund av arbetsbrist har förtur till återanställning i upp till nio månader efter uppsägningen, förutsatt att de anmält sitt intresse för detta.
Skydd mot diskriminering – Uppsägning på grund av arbetsbrist får inte grundas på diskriminerande skäl.
Skadestånd – Om en uppsägning inte följer de lagstadgade reglerna kan arbetsgivaren bli skyldig att betala skadestånd.
Kollektivavtal – Om en arbetsplats är bunden av kollektivavtal, kan detta avtal innehålla regler som ersätter eller kompletterar de i LAS.
Individuella Avtal – Detaljer i individuella anställningsavtal kan också påverka processen.
Det är även viktigt att notera att arbetslagstiftningen och anställningsvillkor kan variera mellan olika länder. Det är därför avgörande att konsultera relevant lagstiftning, kollektivavtal och juridiska experter för att få korrekt och specifik information om uppsägningar i det aktuella landet utanför Sverige.
Här kan du upprätta en underrättelse till arbetstagaren och ett varsel till eventuell arbetstagarorganisation samt ett slutligt uppsägningsbesked.
Mellan en arbetsgivare och en arbetstagare ingås ett anställningsavtal, för att reglera de villkor som gäller för en anställning. Vårt anställningsavtal gäller tillsvidareanställningar (med eller utan provanställning) och alla tidsbegränsade anställningsformer: vikariat, säsongsanställning och allmän visstidsanställning.