Om det inte finns ett testamente gäller den arvsordning som följer av lagen. I lagen delas arvingar in i olika grupper, så kallade arvsklasser.
Den avlidnes barn och barnbarn, dvs. bröstarvingar, ärver i första hand och tillhör den första arvsklassen. Är man gift och endast har gemensamma barn ärver dock den efterlevande maken före gemensamma barn. Efterlevande make ärver om man är gift och inte har några barn. Har man särkullbarn (barn från tidigare förhållande) ärver de direkt vid en förälders bortgång.
Finns det inga bröstarvingar och ingen make går man vidare till andra arvsklass. Den andra arvsklassen utgörs av föräldrar till den avlidne eller syskon om föräldrarna inte längre lever.
I den tredje arvsklassen finns far- och morföräldrar. Om någon av dessa är avliden ärver dennes barn, det vill säga den avlidnes moster, morbror, faster eller farbror, sin avlidne förälders del. Kusiner och andra släktingar ärver däremot inte.
I samtliga arvsklasser gäller att barn träder i avliden förälders ställe. Tex delar två barn till ett arvsberättigats syskon på syskonets arvslott, om han eller hon inte är i livet när arvet ska delas ut.
Genom att upprätta ett testamente kan man sätta den arvsordning som gäller enligt lag, helt eller delvis, ur spel.